Συχνές ερωτήσεις
             

Αν πρέπει να το περιγράψουμε με τρεις λέξεις, θα λέγαμε ότι είναι ένα “6μηνο fintech hackathon”. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψηφιακής καινοτομίας όπου καλούνται οι συμμετέχουσες ομάδες να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο του fintech (mobile apps, web apps, platforms, SaaS, etc) και μέσα σε 6 μήνες να έχουν έτοιμο προϊόν που να μπορεί να βγει στην αγορά.

Το Fintech (Financial Technology) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το οικοσύστημα των εταιρειών, οργανισμών, και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο των πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και ιδέες.

Είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου Viva με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχουμε χώρο εργασίας με τις απαραίτητες υποδομές, workshops, mentoring, εκπαίδευση, networking και ό,τι άλλο χρειάζεται για να δημιουργήσετε ένα νέο τεχνολογικό προϊόν στον χώρο του Fintech. Εσείς φέρνετε μόνο το laptop και τις ιδέες σας και διάθεση για δημιουργία!

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα για τις 3 πρώτες ομάδες (5.000€, 3.000€ και 2.000€) οι ομάδες που θα προκριθούν στην τελική φάση θα είναι υποψήφιες για λήψη χρηματοδότησης από τον Όμιλο Viva και τους business partners που θα ανακοινωθούν κατα την διάρκεια της προκριματικής φάσης, καθώς και σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών που θα υποστηρίξουν τα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους!

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει τα τελευταία χρόνια μια σειρά προγραμμάτων ψηφιακής καινοτομίας με τον τίτλο IDEA (Innovation, Design and Entrepreneurial Action) σε διάφορους χώρους (Μεταφορές, Υγεία, κλπ). Το IDEA in Fintech είναι το τρίτο πρόγραμμα της σειράς που διεξάγεται σε συνεργασία με την Viva Wallet S.A.

Μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ικανότητες σχεδίασης καινοτόμων υπηρεσιών και να βοηθηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών και νέων ψηφιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στο τέλος του προγράμματος μπορεί να έχετε έτοιμο προϊόν και πελάτες, ακόμα και επενδυτές!

Για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.vivanest.com/apply/

Τα βασικά πεδία της φόρμας αφορούν: Στοιχεία ατόμου, Στοιχεία Σπουδών, Στοιχεία Εργασιακής Απασχόλησης, Γνώσεις και Ικανότητες και, μόνο σε περίπτωση που έχετε ήδη μια επιχειρηματική ιδέα, μια σύντομη περιγραφή της. Δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας επιχειρηματικής ιδέας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα άτομα ως 45 ετών, ομάδες από 1 έως 5 άτομα, ή νεοφυείς εταιρείες ηλικίας το πολύ 2 ετών.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, και 1 Οκτωβρίου 2016 ξεκινάει η πρώτη από τις 4 φάσεις του προγράμματος, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2017. Αναλυτικά οι ημερομηνίες με τα σημαντικά milestones εδώ: http://www.vivanest.com/#timetable

Στα πρώτα στάδια του προγράμματος οι συναντήσεις, τα workshops και οι εκπαιδεύσεις θα γίνονται στον συνεργατικό χώρο του ACEin στην οδό Κεφαλληνίας. Οι ομάδες που θα προχωρήσουν στα επόμενα στάδια θα φιλοξενηθούν στον νέο Fintech Accelerator που ετοιμάζει η Viva Wallet στα νέα της γραφεία στο Μαρούσι, σε 400τμ ειδικά διαμορφωμένα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για αυτόν τον σκοπό. Ο χώρος θα λέγεται “Viva Nest” και θα είναι η φωλιά καινοτομίας που θα εκκολάψει τα επόμενα μεγάλα ονόματα στον χώρο του Fintech σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες και νεοφυείς εταιρίες που επιθυμούν να ενταχθούν στην αναπτυσσόμενη τεχνολογική χρηματοοικονομική κοινότητα (FinTech). Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα άτομα ως 45 ετών, ομάδες από 1 έως 5 άτομα, ή νεοφυείς εταιρείες ηλικίας το πολύ 2 ετών. Δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας επιχειρηματικής ιδέας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, και 1 Οκτωβρίου 2016 ξεκινάει η πρώτη από τις 4 φάσεις του προγράμματος, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2017. Αναλυτικά οι ημερομηνίες με τα σημαντικά milestones εδώ: http://www.vivanest.com/#timetable

Μετά τη λήξη υποβολής των αιτήσεων (30 Σεπτεμβρίου), η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει με email ή τηλεφωνικά στα άτομα ή ομάδες που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοικτή, δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 1 έως 5 άτομα, ένα εκ των οποίων πρέπει να έχει οριστεί και καταχωρηθεί στην εγγραφή της ομάδας του στο πρόγραμμα, ως ο αρχηγός. Οι ομάδες θα ήταν καλό να διαθέτουν μέλη διαφορετικών ειδικοτήτων. Για παράδειγμα να αποτελούνται από προγραμματιστές, σχεδιαστές, marketers, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο βέλτιστος συνδυασμός που θα προσφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ολόκληρης ομάδας από απόσταση, επειδή δεν θα είναι δυνατή η αξιοποίηση από την επιχειρηματική ομάδα πολλών από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι διοργανωτές και οι συνεργάτες του προγράμματος, οι οποίες απαιτούν φυσική παρουσία (εκπαίδευση, workshops, mentoring κ.ά.). Εντούτοις κάποιο μεμονωμένο μέλος μιας επιχειρηματικής ομάδας μπορεί να συμμετέχει εξ αποστάσεως στο έργο ανάπτυξης του προϊόντος / υπηρεσίας της ομάδας.

Όχι. Τόσο το αντικειμένο όσο και η τεχνική πλατφόρμα μιας εφαρμογής / υπηρεσίας είναι αποκλειστικά επιλογή των συμμετεχόντων, αρκεί να εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο (Fintech) του Προγράμματος (βλ. ενδεικτικές περιοχές στην περιγραφή του Προγράμματος http://www.vivanest.com/ ). Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι η πρωτοτυπία, η καινοτομία της εφαρμογής (του προϊόντος που θα αναπτυχθεί), η ύπαρξη επαρκούς αγοράς και η σωστή επιχειρηματική προσέγγιση της προώθησής του.

Τα οποιαδήποτε έξοδα ταξιδίου, διαμονής, διατροφής ή άλλα προσωπικά έξοδα βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Οι διοργανωτές καλύπτουν δωρεάν αποκλειστικά και μόνον τις υπηρεσίες που περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη του Προγράμματος (βλ. www.vivanest.com). Ομοίως οι συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες καλύπτουν οποιεσδήποτε δαπάνες σχετίζονται με την προμήθεια εξοπλισμού ή υπηρεσιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του προϊόντος τους, πέραν αυτών που προσφέρει το Πρόγραμμα.

Κύριος στόχος των διοργανωτών είναι να προσφέρουν στους συμμετέχοντες υποδομές και υπηρεσίες για να επιταχυνθεί η μετατροπή της ιδέας τους σε εμπορεύσιμο προϊόν, καθώς και η διευκόλυνση στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Γιαυτό στη λήξη του Προγράμματος, εκτός από τα συμβολικά χρηματικά έπαθλα που προσφέρει ο Όμιλος Viva, θα επιδιώξουν να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική ανάπτυξη των νικητών, αλλά και γενικά των συμμετεχουσών επιχειρηματικών μονάδων, με πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης από τους διοργανωτές, καθώς και εμπορικές ή μετοχικές συνεργασίες με τον Όμιλο Viva, τις εταιρίες-συνεργάτες του Προγράμματος ή και τρίτους επενδυτές.  Οι ενδεχόμενες αυτές συνεργασίες θα απαιτούν προφανώς αμοιβαία συμφωνία, δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Αναλυτικά τα έπαθλα αναφέρονται στους Όρους και Προϋποθέσεις Συμμετοχής στη διεύθυνση http://www.vivanest.com/terms-and-conditions/

Τόσο η τελική Κριτική Επιτροπή, όσο και οποιαδήποτε ενδιάμεση Επιτροπή Αξιολόγησης θα απαρτίζεται από στελέχη των διοργανωτών και συνεργατών του Προγράμματος, καθώς και από  διακεκριμένα στελέχη της αγοράς ή μέντορες του Προγράμματος. Η σύνθεση των Επιτροπών θα ανακοινώνεται εγκαίρως και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Στους χώρους εργασίας του ACEin και του Viva Nest θα προσφέρονται κυρίως θέσεις εργασίας και πρόσβαση στο internet. Τεχνολογικοί συνεργάτες του Προγράμματος θα προσφέρουν δωρεάν ειδικές τεχνικές υποδομές και υπηρεσίες οι οποίες αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Ο Όμιλος Viva και ορισμένοι από τους συνεργάτες του Προγράμματος θα θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων APIs για να είναι δυνατή η αξιοποίηση των συναλλαγών των συστημάτων τους από τα συστήματα των συμμετεχόντων. Επομένωςδεν θα απαιτείται ενσωμάτωση της εφαρμογής στα πληροφοριακά συστήματα του Viva Wallet αλλά αξιοποίηση των APIs του Ομίλου. Επίσης, επειδή ο Όμιλος Viva επιδιώκει την ανάπτυξη “συνεργατικών” υπηρεσιών με το οικοσύστημα των επιχειρήσεων-συνεργατών της από τους διάφορους κλάδους της οικονομίας, θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα συνεργατικές εφαρμογές / υπηρεσίες που προσφέρουν πρωτότυπη λύση σε πρόβλημα ενός επιχειρηματικού κλάδου (π.χ. αλυσίδας λιανικού εμπορίου) με αξιοποίηση των APIs του Viva Wallet.

Ναι, οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν είναι αποκλειστικό δικαίωμα και επιλογή των συμμετεχόντων. Όπου ζητηθεί οι διοργανωτές, μέσω των στελεχών τους, μπορούν να προσφέρουν συμβουλές ή προτάσεις χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα. Επίσης η χρήση των τεχνολογικών υποδομών, tools και services των τεχνολογικών συνεργατών του Προγράμματος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και θα αξιοποιείται κατά την κρίση των συμμετεχόντων.

Όχι απαραίτητα, κάθε ομάδα μπορεί να επιλέξει τα μέλη της όπως κρίνει σκόπιμο. Ενδεχομένως, οι ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων να μπορούν να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες λύσεις.

Όχι δεν είναι υποχρεωτική η συνεχής παρουσία στους χώρους του ΟΠΑ ή της Viva Nest. Παρόλα αυτά παροτρύνεται στις ομάδες να επισκέπτονται συχνά τους χώρους ώστε να αξιοποιούν στο έπακρο τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι διοργανωτές και οι συνεργάτες του προγράμματος (εκπαίδευση, workshops, mentoring κ.ά.).

Ναι μπορεί, καθώς ομάδες που αποτελούνται από διαφορετικές εθνικότητες μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση.

Ύστερα από αξιολόγηση από τους διοργανωτές, ορισμένες ομάδες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο και δεν έχουν βρει ακόμα να στεγαστούν θα υποστηριχθούν και μετά τη λήξη του προγράμματος και θα φιλοξενηθούν στους συνεργατικούς χώρους είτε του ΟΠΑ είτε του Viva Nest.

Viva Nest & ACEin

2016
All rights reserved

Όροι και Προϋποθέσεις

aceinΣυχνές ερωτήσεις